Mia Stevens is geboren op 16 november 1924, en dus werd Mia bijna 100 jaar. Dat betekent dus dat zij een deelgenoot is van een belangrijk deel van de Nederlandse recente geschiedenis. Ze is opgegroeid in Kerkrade tijdens de economische crisis van de jaren 30. Op haar 12de werd ze van school gehaald om thuis te helpen. Mia’s jonge leven speelde zich af in Maastricht tijdens de Duitse bezetting en de geallieerde bevrijding (1940-1944). Ze heeft het land mee opgebouwd tijdens het Marshallplan. En ze heeft de opkomst en ondergang van de Limburgse steenkolen-industrie van nabij meegemaakt.

Mia trouwde met Paul van der Hijden (die onder andere voor de PPR en GroenLinks lid is geweest van Provinciale Staten van Limburg). Ze hebben 8 kinderen op de wereld gezet en grootgebracht. Op haar 50ste haalde ze haar Mavodiploma én is actief lid geworden van de PPR (vanaf 1990 GroenLinks) en binnen de vrouwenbeweging. Het is de tijd van het Rapport van de Club van Rome, ‘Grenzen aan de groei’ en de opkomst van de milieubeweging en milieuacties. Ze volgt en steunt overal actief ontwikkelingsprojecten, zonder ooit zelf in een vliegtuig gezeten te hebben. Ze neemt ook schilderlessen en wordt oma van 15 kleinkinderen en steeds meer achterkleinkinderen. Tot op hoge leeftijd is ze dagelijks online betrokken bij al die mensen en hun activiteiten en bij de rest van de wereld. Maar haar lichaam was ‘op’, maar haar geest helder en ongebroken. Op 20 oktober 2021 is ze na een kort ziekbed in het Zuyderland Medisch Centrum te Heerlen overleden.

Het bestuur van GroenLinks Parkstad Limburg wenst haar kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen, de families Stevens en Van der Hijden en al haar vrienden en kennissen veel sterkte toe.